Praćenje provedbe predizbornih obećanja

Pozdrav,

postoji li interes za praćenje provedbe predizbornih obećanja, nešto po uzoru na Polimeter? S obzirom da su nedavno bili lokalni izbori, za početak bi se mogla pratiti provedba na razini jednog grada prema predizbornim programima…

Nešto slično sam radio prije predsjedničkih izbora, ali samo procjenu vjerojatnosti izvršenja obećanja prema ovlastima predsjednika:

1 Like

Ovo je dobra ideja!

Ima više primjera na tu temu:

Sam unos i praćenje bi za jednu osobu ili volontere bilo dosta posla, pa bi najbolje bilo da alat bude crowsourcing (da javnost unosi izmjene i ocjenjuje provedbu), gdje bi ekipa volontera samo odobravala izmjene i/ili pazila da nema spama.

Ja sam zainteresiran ako bi krenuo u ovakav projekt.

Odlično, ja sam za!

Ne znam koliko bi javnost samoinicijativno unosila izmjene, ali bi možda neki kombinirani pristup bio optimalan (npr. unos obećanja prema programu od strane volontera, a ocjenjivanje provedbe od strane javnosti)…

1 Like

Vrlo vjerovatno bi mogao setapirati nesto poput ovog portala sa semaforima gdje bi redak bio jedinica lokalne samouprave (JLS - dakle grad ili opcina), a stupci bi bili tematike koje se prate.

Ima li slicnih tema koje bi se pratile za razne JLS ili su toliko razilite da trebamo odvojene stranice imati gdje bi svaki grad/opcina imao svoj stupac? Vidim u PDF-u koji si dao da su chartovi po tematikama prikazani - koje bi tematike bile za pracenje na lokalnoj razini?

Sada brainstormam - ili mozmeo ici u 2 razine, gdje bi prva stranica bila politicari u redovima, prikazano po tematici u stupcima sa ovakvim semaforom, a druga razina kada kliknes na ime politicara dobijes novu stranicu s detaljnijim obecanjima tog politicara. Crtice u semaforu tada mogu biti informacija za svaku godinu mandata (recimo), ili nesto drugo sto se moze dodatno pratiti a da je zajednicko svim tematikama.

Ako zelis, mozemo imati neki Meet call pa da razradimo detalje.

Ako se jos netko zeli pridruziti, javite se ovdje ili u privatnu poruku Mateju ili meni.

Probat ću doći do većeg broja predizbornih programa pa ću vidjeti ima li preklapanja u tematskim jedinicama između različitih JLS…

Napravio sam mockup prijedloga web sucelja prve stranice (prva stranica, gdje se vide ocjene po tematici). Druga stranica nakon klika otvara detalje s vise informacijama o pojedinacnim obecanjima (pokusati cu napraviti neki prijedlog mockupa malo kasnije).

Ovo je tablica gdje mozemo biljeziti tematike koje zelimo pokriti i ostale parametre:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1GL9ZkDUhaBWPPoP4u2TTTJ9s9sOwfxF5tj2lqEORES8/edit#gid=0

Pronašao sam 9 programa (dodat ću popis naknadno) od 20 najvećih gradova (još nekoliko ih ima ugrađen flipbook na web, ali se ne može downloadati, ako netko zna kako bi se to moglo rješiti neka javi…)…Popis tema u tablici mi se čini sveobuhvatan, samo su u različitim programima obećanja dosta pobacana pa će trebati grupirati obećanja po ovim kategorijama…druga opcija bi bila da svaki grad ima prema svom programu teme, što bi bilo jednostavnije za napraviti, ali lošije za usporedbu i preglednost…

Gradovi za koje sam našao program: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pula, Varaždin, Vinkovci, Dubrovnik, Slavonski Brod

Yep, tako sam i ja razmisljao. Biti ce lakse uspoređivati na razini tema, zato bi prva stranica bila usporedba po temama, a druga stranica bi davala detalje za svaki grad i narativni opis obećanja i provedbe svakog obećanja.

Super, samo jedan komentar na screenshot sa početnom stranicom. Na početnoj stranici bi umjesto stupića možda bilo bolje staviti broj ostvarenih obećanja/broj obećanja (npr. 1/10) za svaku kategoriju i za svaki grad, a stupiće koristiti na drugoj stranici kod konkretnih obećanja. Ovako se čita npr. Grad Split ima ovlasti za nešto u kategoriji Promet i to je (valjda) ostvareno u 2. godini mandata, ali se ne zna točno što. Također, trebali bi definirati koja je razlika između “Ne”, “Ne znam” i “Nema podataka” da znamo konzistentno primjenjivati (npr. “Da” - ostvareno u predviđenom vremenskom roku, “Ne” - Nije ostvareno u predviđenom vremenskom roku, “Ne znam” - Predviđeno za ostvariti u tom vremenskom razdoblju, ali ne znamo je li ostvareno, “Nema podataka” - Nije predviđeno za ostvariti u tom razdoblju)